Bringing the concept of social, economic, and environmental sustainability to shrinking inner cities.

Syracuse, New York
Home Headquarters Inc.
2010-10-01
1,400 SF
Featured / Residential / Interiors

The Live Work Home is a sustainable, social response to Syracuse’s 21st century concerns as a post-industrial American city. Inspired by the legend of the Three Sisters, a lesson in strengthening agricultural biodiversity, the flexible home “seeds” the neighborhood with many different building types, driving a positive cycle of long-term investment. The long, narrow development site suggested an exploration of linear archetypes, including the Haudenosaunee longhouse, Syracuse’s original vernacular form. Our design redefined the concept of “home” for a new urban context, offering as a solution an affordable, flexible space for diverse and evolving uses.

The Live Work Home pursues sustainability with thoughtful, common sense solutions. It is a LEED Platinum certified, efficient and highly adaptable space that can be a home for many household types, a workshop or an office. Its large, open area for living/working/sleeping is partitioned by a system of easily reconfigurable units, allowing a lifetime of affordable, waste-free remodeling. A high-performance building envelope, constructed of structural insulated panels, reduces energy use, material waste, and carbon emissions.

Within this tight envelope, strategic openings provide daylight and a connection to the outdoors. Cross-ventilation on the north-south axis takes the place of air conditioning, and a Heat Recovery Ventilator with a CO2 sensor circulates healthy, filtered air year-round. Efficient hot water-based heating is delivered through a radiant floor, which also allows maximum flexibility in room planning.

Grounded in ideas of healthy living and biophilia, the home is also a response to Syracuse’s climate and ecology. Skylight tubes provide daylighting for long, light-starved winters and a perforated screen brings daylight inside as if it were filtering through trees. An oversize, garage-type front door can fold down to engage the sidewalk and street, creating an open-air anteroom of “prospect and refuge”.

To address stormwater issues, the functional landscape design includes bioswales for on-site water retention and a green roof of low-cost, modular trays. A planted screen wall helps temper northwest winds, while native plants attract indigenous wildlife species.


COOKFOX Project Team

Ilya Bentscheff / Tyler Caine / Pam Campbell / Mark Canfield / Simone DeConno / Guido Elgueta / Alice Hartley / Brandon Hendricks / Caroline Karlsen / Zoe Logan / Fred Metzger / Simon Rearte / Eugene Sun

Awards

AIA National Housing Award (2012)
Innovative Green Homes Competition Winner, From the Ground Up, Syracuse University School of Architecture (2009)

 

Live Work Home