62 Wooster Street

Interiors, Residences
O1
O1
New York, NY
Suspended stairs reinforce the play of buoyancy and airiness.
American Walnut millwork augments the bare ceilings and offsets the modernity of the interior interventions.
Exposed and refurbished ceiling joists reveal layers of time.
Bathrooms oriented towards an interior courtyard enjoy direct sunlight.
Expansive windows provide generously daylit interiors.
Warm, natural finishes provide rich tactile experiences for occupants.
Lush outdoor terraces connect occupants to nature.
Historic cast-iron columns lend authenticity to modern kitchen finishes.
Interiors, Residences
New York, NY
Suspended stairs reinforce a play of buoyancy and airiness.
American Walnut millwork augments the bare ceilings and offsets the modernity of the interior interventions.
Exposed and refurbished ceiling joists reveal layers of time.
Bathrooms oriented towards an interior courtyard enjoy direct sunlight.
Warm, natural finishes and custom detailing complement the historic building.
Expansive windows provide generously daylit interiors.
Lush outdoor terraces connect occupants to nature.
Historic cast-iron columns lend authenticity to modern kitchen finishes.
O1
 
O1

Constructed in 1873, 62 Wooster Street rests at the center of the SoHo-Cast Iron Historic District. Adapting the existing warehouse loft interiors into seven spacious private residential units, we designed modern, tactile and light-filled residences that respect the historic fabric of the existing building and reflect the character of the landmarked neighborhood.

Wrapping around two adjacent corner buildings, the L-shaped building presents a unique design challenge for the configuration of the residential layouts. Our design strategy utilizes the differing widths of the floorplates and window exposures to create public and private wings joined at a transition point around the central light well and vertical core. The result combines the best of traditional apartment planning with open loft interiors to introduce sequences of seclusion and discovery. Living areas are oriented around front-facing windows, and a neutral material palette reflects light into the residences.

Modern, tactile and light-filled residences respect the historic fabric of the existing building and the character of the landmarked neighborhood.

At 62 Wooster, an abundance of warm, natural finishes and custom detailing complement the historic building. Historic cast-iron columns and exposed ceiling joists were refurbished to enhance a continuity with the original character of the building. In the kitchens,  American Walnut millwork augments the bare ceilings and offsets the modernity of the interior interventions. Careful stone selection yielded subtle emphasis of natural patterns, while custom European Oak floorboards emphasize the gracious scale of the entry and gallery spaces.

Occupants enjoy access to a rooftop terrace landscaped in collaboration with Terrain. Plants were selected to attract migrating birds and wild-life to the terrace. At 62 Wooster, humans and nature, past and present coexist in a meticulously composed equilibrium.