550 Vanderbilt

Interiors, Residences
O1
O1
Brooklyn, NY
550 Vanderbilt - entry
The lobby entry offers pedestrians a framed view of the courtyard garden and Pacific Park beyond. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
The massing provides an architectural transition from the low scaled, eclectic streetscape of Vanderbilt Avenue to the future high-rise buildings of Pacific Park. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
The modernist chamfered grid of the tower meets the masonic, low-rise portion of the base – a contemporary interpretation of the brick facades found in historic Prospect Heights. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
Planted window boxes with biomimetic patterning allow residents direct access to nature. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lobby
The lobby was conceived as a visual and physical connector between street and garden, connecting residents and neighbors to Pacific Park's garden spaces. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lounge
The lounge opens onto the courtyard garden, offering residents a direct connection to nature. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lounge
Natural materials and patterns heighten connections to nature in the lounge. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - library
The library is a space of refuge, designed with natural materials and fibers, and with spaces to encourage social interaction. Photography by Chris Payne.
Interiors, Residences
Brooklyn, NY
550 Vanderbilt - entry
The lobby entry offers pedestrians a framed view of the courtyard garden and Pacific Park beyond. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
The massing provides an architectural transition from the low scaled, eclectic streetscape of Vanderbilt Avenue to the future high-rise buildings of Pacific Park. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
The modernist chamfered grid of the tower meets the masonic, low-rise portion of the base – a contemporary interpretation of the brick facades found in historic Prospect Heights. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - exterior
Planted window boxes with biomimetic patterning allow residents direct access to nature. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lobby
The lobby was conceived as a visual and physical connector between street and garden, connecting residents and neighbors to Pacific Park's garden spaces. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lounge
The lounge opens onto the courtyard garden, offering residents a direct connection to nature. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - lounge
Natural materials and patterns heighten connections to nature in the lounge. Photography by Chris Payne.
550 Vanderbilt - library
The library is a space of refuge, designed with natural materials and fibers, and with spaces to encourage social interaction. Photography by Chris Payne.
O1
 
O1

550 Vanderbilt is a 278-unit residential building located in Prospect Heights, Brooklyn. The design and construction are driven by two prominent features of the surrounding neighborhood: the architectural character of the streetscape and eight acres of new, publicly accessible greenspace which defines the site. Designed to pull in nature at all scales for the health and well-being of its residents, the resulting relationship between landscape and architecture make 550 Vanderbilt a fitting transition between the streetscape and the new park. It is a project that mediates between the smaller scale of the brownstone and the creation of a sustainable, higher density urbanism.

The approach to 550 Vanderbilt reveals a refined composition of massing, custom-fired brick inspired by nearby historic structures, and windows that evoke the detailing and proportions of neighboring residences. Window shrouds add depth to the façade, which is designed to use light and shadow to create relief and texture, and custom planter boxes with biomimetic-patterned screens help residents connect to nature. The street wall rises 60’ and then begins a series of gradual terraces and setbacks, acknowledging the existing urban fabric of the historic Prospect Heights community, while marking the edge of Pacific Park and the vibrant streetscape of Vanderbilt Avenue.

Designed to pull in nature at all scales for the health and well-being of its residents, the resulting relationship between landscape and architecture make 550 Vanderbilt a fitting transition between the streetscape and the new park.
550 Vanderbilt - terrace garden
A shared garden terrace designed by landscape architect Terrain NYC includes raised-bed vegetable gardens for residents. Photography by Chris Payne.

550 Vanderbilt is part of the community of Prospect Heights; connections to the neighborhood street activity are paramount. Maisonettes on Dean Street add physical and visual connectivity to the sidewalk, while the main entrance lobby is fully transparent, allowing clear views to the park from the sidewalk. Natural materials of wood and stone create an inviting, tactile experience to transition residents from the street to their homes. The transition is reinforced on every floor, where overall planning has been configured to give all residents a view to the park through day-lit elevator vestibules. Within each apartment, window proportions maintain a delicate balance between maximizing daylight and views to the surrounding neighborhood, and providing a sense of enclosure that reinforces the exterior weight and solidity of a Brooklyn masonry building.

All units in 550 Vanderbilt, ranging in size from efficient studios to three and four bedrooms, incorporate the same mature palette of whites, grays, Carrara marble, and warm, rich woods. Custom millwork, vanities, and sustainably sourced kitchen cabinetry add a level of detail to each unit, continuing a tradition of craft found in neighboring historic buildings. FSC certified wood, low V.O.C. finishes, high efficiency energy recovery ventilators, highly filtered fresh air in every apartment, and storm water retention also contribute to a building that meets LEED Silver Certification.