International WELL Building Institute Headquarters

Workplaces
O1
O1
New York, NY
International WELL Building Institute Headquarters
A welcoming, residential-scale living room corner offers a cozy, informal workspace and gathering area overlooking the tree canopy of Madison Square Park. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
We designed the warm, light-colored material palette to reflect sunlight throughout the space, with simple, white sit-stand work desks made of sustainable materials. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
We chose light, warm natural materials and analogues to foster well-being through innate biological responses to natural patterns and textures. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
The biomimetic patterning of the carpet, inspired by lichen, indicates pathways through the space and dampens sound. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
A variety of workspaces accommodate different working styles, with sit-stand desks, breakout areas and small pockets of flexible, collaborative and quiet spaces throughout. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
Recalling the historical fabric of the building, glass and steel framed walls enclose the conference rooms. Photography by Eric Laignel.
International WELL Building Institute Headquarters
Exposed original brick walls and patinaed brass window frames help preserve the building’s historical context and add unique texture. Photography by Eric Laignel.
Workplaces
New York, NY
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
International WELL Building Institute Headquarters
O1
 
O1

The International WELL Building Institute’s (IWBI) new headquarters overlooks Madison Square Park on the 8th floor of 220 5th Avenue, a historical 1912 neo-gothic building. We designed the WELL Platinum office to honor the building’s historical details, while creating a flexible work environment that serves as a physical manifestation of the company’s mission to advance health and well-being in the built environment.

The adaptable office fosters connections to nature through biophilic design, with special attention to natural light and materials, views to nature and spaces of prospect and refuge. To celebrate the view of Madison Square Park’s tree canopy, a welcoming, residential-scale living room corner offers a cozy, informal workspace and gathering area. Designed to evoke the positive biological responses of prospecting views from a comfortable, safe place, planter boxes line the windows, drawing the eye outward to the park below, while a planter wall shelters the area from the office behind.

The office serves as a physical manifestation of IWBI’s mission to advance health and well-being in the built environment.
International WELL Building Institute Headquarters
We designed the living room area to celebrate the views of Madison Square Park and evoke the positive biological responses of a place of prospect and refuge. Photography by Eric Laignel.

To support the collaborative nature of IWBI’s workflow, the open plan dedicates 50% of the office to shared work areas and gathering spaces. A variety of workspaces accommodate different working styles, with sit-stand desks, breakout areas and small pockets of flexible, collaborative and quiet spaces throughout. Recalling the historical fabric of the building, glass and steel framed walls enclose the conference rooms. A communal kitchen is designed as a gathering space, with a variety of seating options to encourage mindful eating. An adjacent wellness room provides a cozy, calm retreat that is visually and acoustically private.

We designed the warm, light-colored material palette to reflect sunlight throughout the space, with simple, white sit-stand work desks made of sustainable materials. We chose light, warm natural materials and analogues to foster well-being through innate biological responses to natural patterns and textures. Wood grains and natural fibers create tactile connections to nature throughout the office. The conference room tables are made from reclaimed cedar and the white oak floor was finished to highlight its natural wood grain. The biomimetic patterning of the carpet, inspired by lichen, indicates pathways through the space and dampens sound. Exposed original brick walls and patinaed brass window frames help preserve the building’s historical context and add unique texture.