Terminal Warehouse

Workplaces
O1
O1
New York, NY
Terminal Warehouse rendering
The view to the Terminal Warehouse from the High Line.
Terminal Warehouse rendering
Penthouse-style additions will create terraces for pockets of green space and orient the building to the waterfront.
Terminal Warehouse rendering
Penthouses will be embedded in verdant garden loggias.
Terminal Warehouse rendering
Terminal Warehouse's defining, historical features, such as its arched windows and masonry, will be restored and celebrated.
Terminal Warehouse rendering
Terminal Warehouse's restoration will revive the streetscape with restored marquees and entrances.
Terminal Warehouse rendering
A planted courtyard at the center of the Warehouse will bring sunlight to the depths of the building for the first time.
Terminal Warehouse rendering
Drawing on principles of biophilic design, the Warehouse will connect occupants to nature with direct access to gardens.
Terminal Warehouse rendering
The interior design is informed by the Warehouse's history and biophilic design principles.
Terminal Warehouse rendering
Workspaces inside the Warehouse will encourage health and wellness with immediate connections to nature.
Terminal Warehouse rendering
The western side of Terminal Warehouse will establish bikeway and pedestrian connections to Eleventh Avenue.
Workplaces
New York, NY
Terminal Warehouse rendering
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
Terminal Warehouse
O1
 
O1

We seek to restore the historic Terminal Warehouse in West Chelsea while adapting it for modern use as a high-performance, biophilic workplace that will reactivate the structure and reinvigorate Eleventh Avenue’s streetscape. Originally constructed in 1891 by the Terminal Warehouse Company, the facility remains a potent symbol of New York City’s industrial past. With this renovation, the Warehouse will continue its legacy into the 21st century.

Over time, several of the “stores”, or segments of the Warehouse, were altered, renovated or expanded in response to changing uses and various damages. By reorganizing the building’s interior spaces and accentuating the defining features of brick, timber, windows and iron, we will complement and enhance Terminal Warehouse’s historic evolution.

A set of rail tracks that run the length of the building and once directly linked freight trains to ships on the Hudson River will be fully restored as the beating heart of Terminal Warehouse. 
Terminal Warehouse
At the center of Terminal Warehouse, a verdant, planted courtyard will connect with a lively market hall that follows the path of historical train tracks.

A planted courtyard at the center of the Warehouse will bring sunlight to the depths of the building for the first time. New penthouse-style additions will create terraces for additional green space and orient the building to the waterfront. The rooftop addition is designed to sit lightly over Terminal Warehouse’s historic masonry structure, with modern glass and metal modules embedded with garden loggias and contained within a light metal frame. Drawing on principles of biophilic design, the Warehouse will connect occupants to nature with direct access to gardens and green space and encourage health and wellness through interior design strategies.

A set of rail tracks that run the length of the building and once directly linked freight trains to ships on the Hudson River will be fully restored as the beating heart of Terminal Warehouse. In addition to maintaining the authentic character of the structure and restoring its vitality on the streetscape, Terminal Warehouse will become a high-performance, 21st century workspace incorporating state-of-the-art energy efficiency strategies and achieving rigorous wellness certification standards.